Askimtorget har en meget spesiell historie. De fleste i lokalmiljøet kjenner historien, men etter hvert som besøket utenfra øker tar vi med noe av historien her:


Det var sunnmøringen og forretningsmannen Per Mathias Røwde som i sin tid bygde Viking Askim Gummivarefabrikk. Valget falt på Askim på grunn av stedets tilgang til kraft og elektrisitet og nærheten til jernbane. Et annet fortrinn var at Askim var kjent for å ha de laveste skattene i landet. Den 17. januar 1920 sto fabrikken klar til bruk. Arbeidsstokken vokste raskt fordi etterspørselen var stor. Røwde som til å begynne med importerte gummikalosjer fra Sverige var nå i gang med egen produksjon. Han hentet inn ekspertise fra Europa, noe som gjorde at produktene ble kjent for god kvalitet. ”Eide du et par gummistøvler fra Viking fikk du aldri nye”. Holdbarhetsstempelet var god reklame for Viking. Etter hvert utvidet man produksjonen til sko, støvletter, sandaler, fotballsko og ikke minst; bildekk.


Viking Askim ble en hjørnesteins bedrift som på det meste rommet så mange som 3000 arbeidere. Alle som bodde i regionen hadde noen i familien som var tilknyttet bedriften. Sorgen var derfor stor da bedriften ble lagt ned på for godt begynnelsen av 90-tallet.

omoss